[...] swój szczyt w wieku 30 lat. Przeciętnie tracimy nawet od 3% do 5% tkanki kostnej co 10 lat. W konsekwencji dochodzi często do zjawiska osteopenii, czyli znacznego ubytku masy kostnej. Stan ten może przerodzić się w osteoporozę, czyli chorobę polegającą na znacznym osłabieniu kości, które stają się mocno podatne na złamania. Trening siłowy [...]
[...] a wiele artykułów skupia się na sposobach odchudzania. Jednak niezamierzona utrata wagi może również zagrażać zdrowiu lub wskazywać na stan chorobowy. Niewyjaśniona utrata masy ciała występuje, gdy ludzie tracą kilogramy bez zmiany diety lub zwiększenia aktywności. Jakie są możliwe przyczyny niewyjaśnionej utraty wagi i kiedy udać się do [...]
[...] ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko krowie, mimo że nie jest produktem wyjątkowo bogatym w [...]
[...] że cynk zapobiega osteoporozie (potrzebne są dalsze badania), to wykazano już, że kobiety po menopauzie, których dieta zawiera odpowiednią ilość cynku, mają mniejsze ubytki masy kostnej niż te, które mają niedobory. Jakie są oznaki niedoboru cynku? Objawy niedoboru cynku obejmują wypadanie włosów, biegunkę, częste infekcje, utratę wagi, powolne [...]
[...] rosnącej popularności diet roślinnych, które kolagenu nie zawierają. Typowa dzienna dawka kolagenu hydrolizowanego różni się w zależności od celu stosowania czy wieku, masy ciała, poziomu aktywności, czy obecności chorób. Najczęściej wykorzystuje się dawki w zakresie od 2,5 do 15 g peptydów kolagenowych, w 1 lub 2 porcjach w ciągu dnia. W [...]
Większość stosujących restrykcyjne diety kobiet jest narażonych na pojawienie się nieregularnych cykli lub wręcz brak miesiączki. Według badań naukowych nawet umiarkowana redukcja u zawodniczek fitness wiązała się z silną supresją hormonalną np. stężeń estradiolu, testosteronu, hormonów tarczycy. Referencje: Melanie H. Jacobson i in. Thyroid [...]
Meldonium to lek wykazujący działanie kardioprotekcyjne i przeciwniedokrwienne. Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom. Podsumowanie Meldonium dało [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
[...] insulinooporności (HOMA-IR) oraz glikowana hemoglobina (HbA1c). Te wskaźniki są kluczowe w procesie diagnozowania i monitorowania postępu cukrzycy. Dodatkowo wskaźnik masy ciała (BMI) i profil lipidowy, w tym całkowity cholesterol (TC), trójglicerydy (TG), lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL-C) i lipoproteiny niskiej gęstości (LDL-C), [...]
[...] trening siłowy powinniśmy w ogóle zmieniać, czy jego objętość i liczbę powtórzeń trzeba modyfikować? Czy nie możemy zostawić wszystkiego tak, jak podczas okresu budowania masy mięśniowej, a ewentualne modyfikacje wprowadzać na talerzu? Przeanalizujmy zagadnienie, co pozwoli nam wysnuć pewne wnioski. Czy dokonywać zmiany systemu treningowego? [...]
[...] na maszynie z rotacją zewnętrzną uda Mięsień czworogłowy uda Problemy dotyczące czwórki zazwyczaj powiązane są z jej niedostatecznym rozwojem ogólnym. Odpowiednia ilość masy mięśniowej dawać będzie efekt, który pozwoli na separację poszczególnych głów mięśnia. Czasem brak odpowiedniego zejścia z poziomem tkanki tłuszczowej również nie [...]
[...] ciało kilkoma prostymi sposobami, które dążyć będą do przyspieszenia procesów odnowy po wysiłku. Jest to element niezbędny, który będzie warunkował ewentualne przyrosty masy mięśniowej czy też poprawę wyglądu sylwetki. Idealny szejk potreningowy Pierwszy pokarm, jaki spożywamy po treningu, powinien obfitować w białko, węglowodany, [...]
[...] oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do niechcianego przyrostu masy ciała czy problemów zdrowotnych. Istnieje przynajmniej siedem dobrych powodów, by jeść czekoladę. Poprawia nastrój, zwalcza chandrę Chociaż mechanizmy leżące u podłoża [...]
Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część, przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i [...]
Ostatnimi czasy pośladki stały się bardzo popularne pod względem ich treningu i kształtowania. Sławne kobiety, które zazwyczaj więcej mają wspólnego z byciem celebrytką niż sportowcem, prześcigają się między sobą, ponieważ im większe pośladki, tym lepsze. Niestety u nich zazwyczaj odbywa się to za pośrednictwem operacji plastycznych. Znacznie [...]
Okres „postanowień i zmian” zwykle zaczyna się, gdy na zewnątrz robi się ciepło – niestety wtedy jest już trochę za późno na odrabianie wieloletnich zaniedbań. W klubach odnotowuje się wzmożony ruch tuż przed wakacjami, często we wrześniu i październiku. Aby uzyskać zadowalające efekty, musisz trenować bez dłuższych przerw, często wiele lat. Ale [...]
Aktualizacja 31.05.2021 Wybór odpowiedniej kreatyny na cykl jest kluczowym elementem jego powodzenia. Pomimo tego, że poszczególne formy działają podobnie (podstawą przecież ciągle jest kreatyna), jednak często dodatek substancji aktywnej, pozwala na uzyskanie większych korzyści, które przełożyć się mogą na efekt końcowy suplementacji. Kreatyna [...]
Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]